Det er et ordtak som lyder slik: «Det er ikke det du tjener du blir rik av, men det du sparer.»
Nå er det nok ikke utelukkende målet om å bli rik som gjør at en starter firma, men økonomi er en viktig faktor i det å drive for seg selv.
De fleste av oss har i perioder i livet hatt utfordringer med økonomien, spesielt i en etablererfase med familieliv, nytt hus, bil etc.. men også de som velger å starte egen virksomhet, har som regel kjent på økonomiske utfordringer.
Vi som regnskapskontor, har vært med på svært mange nyetableringer. Mange av disse eksisterer fortsatt i beste velgående. Men så er det også mange som har gått konkurs eller lagt ned på grunn av svak økonomi.
Det vi ofte ser i slike tilfeller, er mangel på økonomistyring, og ofte er det på kostnadsstyringen det svikter. Det blir pådratt store faste kostnader i tillegg til de variable kostnader som varekjøp og lønn. Her kan det være smart å ta en gjennomgang i ny og ne.
Tenk over, om du trenger alt du kjøper inn til bedriften. Markedsfør bedriften på egenhånd, bruk sosiale media etc.. og ikke dyre annonser i aviser, og dertil kostbare reklamebyrå for å utarbeide dette.
Ta for eks. en runde med forsikringsselskapet en gang i året, en gjennomgang av diverse abonnementer; du sitter gjerne på flere tlf/fagblad/avis/kontingenter etc enn det du trenger.
Har du dyre bilkostnader/leasing? Hva med lokaler/husleie? I tillegg til dette, er det viktig å sjekke finansieringsbetingelsene til selskapet; at man har en god rente på lån/kassekreditt.
Ikke minst er det viktig å ha kontroll på regnskapskostnadene i bedriften. Har du god orden i dine papirer, ja. så blir kostnaden til regnskapsfører også rimeligere.
Driver man egen virksomhet kan det være lett å gå i en felle der man tror at man har mer penger til egen disposisjon, enn det man faktisk har. Hold orden på, og sett av penger til, skatt, moms og andre avgifter. Dette er ikke dine penger og du kan ikke regne med disse som egenkapital.
Egenkapital i firmaet gir deg handlingsrom. Du kan tåle å være tålmodig i jakten på gode oppdrag og også tåle kortere perioder med oppdragstørke som du kan bruke til egen kunnskaps- og kompetanseutvikling som i neste omgang styrker deg i konkurransen om oppdragene. Men egenkapital i selskapet er ofte også helt nødvendig. I de fleste oppdrag du får vil avtalen du inngår inneholde betalingsfrister, som ofte er 30 og også 60-dager hos mange oppdragsgivere. I tillegg må du ofte arbeide en måned før du kan sende faktura. Dette er viktige ting å tenke på.
Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å spare utgifter, og der igjennom bygge egenkapital i både firma og privatøkonomien din.
Comments